Az autonom idegrendszer, akaratunktól függetlenül működik, mirigyeinket és szerveinket szabályozó rendszer.


Ennek két része van a szimpatikus idegrendszer, mely a stressz helyzetben kialakuló stressz válaszért felel, illetve a paraszimpatikus idegrendszer, mely ennek az ellentétes szerepét látja el.  A szervezet mindennapos fenntartásáért felel, valamint fontos szerepet kap az emésztőrendszer és a kiválasztás szabályozásában.


Biofeedback egy olyan technika, melynek segítségével befolyásunk lehet az amúgy normális akaratlan funkció felett.

Biofeedback egy tanulási folyamat, ami megtanítja a személynek hogyan javítsa saját egészségügyi állapotát, hogyan javítsa teljesítményét, a teste által előállított jelek segítségével. Tréning alatt a testhez elektródákat rögzítünk, melyek a testen érzékelik az elektromos jeleket, melyet elküldenek a számitógépnek, majd a jelek feldolgozása alapján, fényekkel, hangokkal, színekkel, képekkel mutatja a monitoron az adott biokémiai folyamatokat, biológiai jelenségeket és eltéréseket. ( vérnyomás, bőrhőmérséklet, szív és légzésritmus, agyhullám izomösszehúzódás.)
Ha stressz éri a szervezetet a testben ezek mind megváltoznak, izomok megfeszülnek, pulzus légzés emelkedik, bőr verejtékezni kezd, vérnyomás növekszik. Ezeket a változásokat egyből láthatjuk a monitoron, visszajelzésként saját állapotunkról, hogy akaratlagosan megtanuljuk megállítani ezt a folyamatot.
Biofeedback technologiával kontrollt gyakorolhatunk a testi funkcióink felett, elektromos szenzorok segítségével, azonnali információt kapunk testünkben zajló folyamatokról. Izomfeszülésről, verejtékezésről, agyhullám aktivitásunkról, vérnyomásunkról és pulzusunkról.